24 Ağustos 2013 Cumartesi

AHMET KARDEŞ İLE …

Konu : Ahmet Kaya , “ Saza niye gelmedin ? “ türküsünde gösterdiği başarıyı daha sonraları “ Beni vur “ gibi şarkılarda da göstermiştir . Ahmet Kaya ‘ nın Paris ‘ teki ölümü muammalı bir konu olarak kalmış ve de ölümü hakkında spekülasyonlar yapılmıştır . Ahmet Kaya ‘ nın “ Saza niye gelmedin ? “ türküsünü daha sonradan İbrahim Tatlıses yorumlamıştır . İbrahim Tatlıses ‘ e göre Ahmet Kaya bir ustadır .

AHMET KARDEŞ İLE …

Ahmet Kaya ‘ nın türkülerde gösterdiği başarı önemlidir … Niye mi ? Çünkü onu sevenler bu türkülerle onu anıyorlar .
Saza niye gelmedin / Söze niye gelmedin / Gündüz belli işim var / Gece niye gelmedin … Bu sözler bu türkünün deli bir aşkı anlattığını da doğrular kanımca . Herkes bu türküyü sevmeyebilir ama sonuçta bu türkü bir döneme damgasını vurmuştur . Aynı “ Yol ver dağlar “ da olduğu gibi .
“ Beni vur “ şarkısında Ahmet Kaya umutsuzluğunu dile getiriyor . Aslında Ahmet Kaya ‘ nın protest müzik yapmış olması onu hayran kitlesine kazandırmıştır . Onu sevenler tok sesini de sevmiş olabilirler .
Paris ‘ te öldüğü söyleniyordu . Maalesef muammalı ama o kadar da doğru . Çünkü Ahmet Kaya ‘ nın ölümüyle ilgili fotoğraflar basında yayımlanmış durumda . Onun için ölmedi dediler … Kimisi dedi ki “ O , kalplerde yaşıyor . “ Yok Abdullah Öcalan ‘ ın resmi önünde şarkı söylemiş ,…vs. Onun yaşamı hakkında yüz türlü laf vardır yani .
 Ahmet Kaya ‘ nın “ Saza niye gelmedin “ türküsünü İbrahim Tatlıses  söyledi sonradan . Türkünün bazı sözlerinde değişmeler olmuştu İbo o türküyü söylerken .
İbrahim Tatlıses , Ahmet Kaya için “ usta “ demektedir . Aslında bence İbrahim Tatlıses , türkücülükte Ahmet Kaya ‘ yı geçmektedir . Çünkü Ahmet Kaya ‘ dan daha yanık bir sesi var onun .
Ahmet Kaya , kendisini fazla övmez hayatında . Sanki yalnız kalmış gibidir o . Her şeye küskündür , her şey onun yalnızlığını göstermektedir ona göre . Bir şarkısında “ Siz benim neden sustuğumu bilemezsiniz / bilemezsiniz /… “ diyor o . O , neler çekmiştir sahiden ? !
Sürekli yalnızlıktan bahseder o . Hatta Can Dündar ‘ ın bir belgeselinde şöyle diyordu : “ Bazen lokantalarda yemek yiyenlere bakar özenirdim . “ Yani parasızdı kendisi . Ama müzik dünyasına çıktığı zaman kasetleri reklamsız binlerce adet satabilmişti de onun .
Peki Ahmet Kaya , neden kaçtı ? … Kendisine tepkili onlarca , yüzlerce insandan kaçtı o . Keşke kaçmasaydı da “ Gerekirse yargılanırım ve aklanırım . “ diyebilseydi . Belki böylesi daha iyi olurdu onun için .
6 Şub. 09

E – postam : dussunce@yahoo.com

Yazan : Tarık Tümlü ‘ nün duvardaki yankısı .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder