24 Ağustos 2013 Cumartesi

İlginç bilgiler

Aguilar nedir ? : Madrid ‘ te 1923 yılında kurulan İspanyol kitapevi . Geniş bir neşriyatı vardır . Sanattan bilime , kartoğrafyadan çocuk yayınlarına kadar geniş bir yayın yelpazesi bulunur . Kurucusu 1888 yılında doğmuştur . Atlaslar ve dil ansiklopedisi gibi yayınları da mevcuttur .
Aguilar De Campoo nedir ? : İspanya ‘ da Valencia şehrinde , bir şehir . 1980 ‘ li yıllarda 2500 nüfusluydu . Roman üslubunda güzel bir dehlizle ilgisi vardır .
Aguilas : İspanya ‘ da bir şehir . Akdeniz kıyısındadır . 1980 ‘ li yıllarda 15200 nüfusluydu . Romalılardan kalma kaplıcalarla ilgisi vardır .
Ventura Ruiz Aguilera kimdir ? : İspanyol şairi . ( Doğumu Salamanca ) Liberalizmi savunan başarılı bir gazeteci oldu . Milli efsanelere yer veren lirik şiirler yazdı : Milli Yankılar ( 1854 ) .
Emilio Aguinaldo kimdir ? : İspanyol hükûmetine karşı ayaklananların ele başılarından biridir . Üniversitede okurken askerlik sanatına merak saldı . 1896 isyanına katıldı . İspanyollar kazandıkları başarılara rağmen Aguinaldo ile barış yoluna gittiler . İspanyol – ABD savaşı olunca Aguinaldo , ABD ile dostluk anlaşması yaptı ve bir ihtilal hükûmeti kurdurarak kendisini başkan ilan ettirdi . ABD , kendisinden adaları isteyince bu sefer onlarla mücadele etti . General Otis ‘ e yenildi . 1901 ‘ de ABD ‘ ne sadakat yemini etti . 1935 ‘ te başkan adayı oldu , seçimi kazanamadı . 2. Dünya Savaşı sırasında Japon hükûmetine girdi . 1945 ‘ te ABD tarafından hapsedildi . 1950 ‘ de başkan Quirino tarafından hükûmete girmeye davet edildi .
Agum : Babil ‘ de Kassit hanedanına üye olan iki kralın ismi . – Agum 2 : Tanrı Marduk ‘ u Babil ‘ e getiren kraldır .
Agung : İndonezya ‘ da bir volkan . Volkanik tepelerin en yükseği 3142 m. dir .
İgnacio Agusti kimdir ? : İspanyol bir yazar . Önce Katalonya dilini , sonraları Castilla dilini kullandı . Katalonya halkını anlatan bir dizi roman yazdı . 1944 ‘ ten 1957 ‘ ye kadar Destino dergisini yönetti .
Miguel Agusti kimdir ? : İspanyol bir yazar . Zıraatin sırları üzerine bir kitap yazdı ( Barselona , 1617 ) ve kitabın sonuna Latince , İspanyolca , Portekizce , İtalyanca ve Fransızca gibi dillere ait bir sözlük ekledi .
Âgûş veya âğuş : 1. Mecazi . Yatak . 2. Sığınılacak yer . 3. Kucak
Âgûş be âgûş : Kucak kucağa .
Âgûşunu açmak : Kucak açmak .
Derâgûş etmek : Kucaklamak .
Aguti : ( Brezilya ‘ da konuşulan Guarani dilinden gelmedir . ) Tavşan boyunda , kuyruğu ve kulakları kısa , arka ayaklarında üç parmak bulunan kemirici , küçük memeli .
Agutilerin bilinen 20 kadar türü vardır . Agutilerin veya altın tavşanların eti yenir . 50 cm. uzunluktadır . ( Guyana , Brezilya ve Peru ‘ da )
10.06.2012 04:55
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir cengaver .

E – postam : dussunce@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder